[...] wymagania i smakoszy i ciężko trenujących sportowców, dla których każdy gram białka jest na wagę złota. 60 g porcja dostarcza więc ok. 20 g białka a jednocześnie tylko 6,8 g tłuszczu i 0,8 g cukrów. W celu uzyskania pożądanej słodkości zastąpiono dodatek cukru substancjami słodzącymi, co pozwoliło na redukcję wartości energetycznej produktu a [...]
[...] Suplementy zawierające sprzężone dieny kwasu linolowego (czyli w skrócie CLA), stosowane są często w ramach wspomagania redukcji poziomu zatłuszczenia. Preparaty te cieszą się różnymi opiniami, ale raczej postrzegane są jako bezpieczne i sprzyjające nie tylko szczupłej sylwetce, ale też zdrowiu. Okazuje się [...]
Caprylic acid - kwas kaprylowy jest to średniołańcuchowy kwas tłuszczowy nasycony naturalnie występujący w żywności, jego źródłem jest przede wszystkim tłuszcz kokosowy oraz tłuszcz mleczny. Podobnie jak pozostałe kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe i krótkołańcuchowe z przewodu pokarmowego wchłaniany jest żyłą wrotną do wątroby - w przeciwieństwie [...]
Capric acid - kwas kaprynowy, jest to średniołańcuchowy nasycony kwas tłuszczowy występujący naturalnie w żywności, jego źródłem jest przede wszystkim tłuszcz kokosowy i palmowy oraz w pewnych zakresach także tłuszcz mleczny. W przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych długołańcuchowych, które w postaci chylomikronów wchłaniane są z przewodu [...]
Caproic acid - kwas kapronowy, jest to krótkoołańcuchowy kwas tłuszczowy naturalnie występujący w żywności, jego źródłem jest np tłuszcz mleczny, tłuszcz kokosowy. Podobnie jak pozostałe kwasy tłuszczowe krótko- i średniołańcuchowe wchłaniany jest do żyły wrotnej z przewodu pokarmowego i tą drogą doprowadzany jest do wątroby, (w przeciwieństwie do [...]
[...] w „świecie internetu” przyszedł czas na dobre informacje. Otóż niedawno opublikowane dane wskazują, że jemy coraz mniej szkodliwych izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia przemysłowego. Warto przyjrzeć się bliżej temu zjawisku i zastanowić – co ono de facto oznacza? Izomery trans – czym są i skąd się biorą? Tłuszcze [...]
[...] z drugiej grupy trądzik znacznie się zmniejszył, poza tym schudli i mieli niższy poziom insuliny we krwi. Chudy problem Innym podejrzanym o nasilanie trądziku jest odtłuszczone mleko. Uważa tak prof. Walter C. Willett, epidemiolog z Uniwersytetu Harvarda, współautor wydanej niedawno w Stanach książki "Dieta płodności". Winne mogą być [...]
[...] pozostańcie ze mną, a będziecie wiedzieli co odpowiedzieć. Każdy w świecie wegetarianizmu, weganizmu, ale także w społecznościach prozdrowotnych mówi regularnie na temat tłuszczu. Mówi się także bardzo dużo na temat węglowodanów. Więc zawsze słyszymy na temat niskowęglowodanowej diety, wysokowęglowodanowej diety, niskotłuszczowej diety, nie [...]
[...] Optymalnego? Zdajcie jakieś relacje odnośnie tego żywienia. Dzięki! "KULTURYSTA OPTYMALNY A "ZŁOTA PROPORCJA" W internecie i nie tylko dominują głosy mówiące, że diety tłuszczowe nie sprawdzają się w budowaniu masy mięśniowej oraz siły. Jednak doświadczenia guru kulturystycznego i dietetycznego Vinca Girondy oraz jego podopiecznych Frank [...]
[...] wprowadzenia deficytu. Nie jest mi to dziwne, gdyż ludzie chcą zauważać jak najszybsze spadki niestety wagi mimo tego, że redukcję powinno się przeprowadzać redukując poziom tłuszczu, nie natomiast czystej masy mięśniowej, która jest aktywna. Oczywiste jest również to, że organizm sięga do zapasów zlokalizowanych w tkance tłuszczowej w momencie [...]
Jak wspominam w artykule o sylwetkach kobiecych, każda kobieta w zależności od swoich tendencji do odkładania tłuszczu potrzebuje innego rodzaju „wspomagania". Informacje tu zawarte jedynie w uproszczony i ogólny sposób zahaczają o bardzo złożony problem wspomagania odchudzania przy okresowych problemach , każdy przypadek trzeba traktować [...]
[...] odżywek białek serwatkowych. - koncentraty, zawierające od 70 do 80% białek serwatkowych, na pozostałe 20 do 30% odzywki składają się : niewielka ilość laktozy*3, tłuszcz, sole mineralne, dodatki smakowe oraz witaminowe. - Izolaty, zawierające nawet do 95% białek serwatkowych. Teoretycznie izolat nie powinien zawierać laktozy, ani też [...]
[...] odżywek białek serwatkowych. - koncentraty, zawierające od 70 do 80% białek serwatkowych, na pozostałe 20 do 30% odzywki składają się : niewielka ilość laktozy*3, tłuszcz, sole mineralne, dodatki smakowe oraz witaminowe. - Izolaty, zawierające nawet do 95% białek serwatkowych. Teoretycznie izolat nie powinien zawierać laktozy, ani też [...]
[...] dla sportowców oraz prawie każdej większej siłowni. Badania wykazują, że spożywanie większych ilości białka pomaga zbudować mięśnie, a w niektórych przypadkach nawet spalić tłuszcz. Spożywanie różnych rodzajów białka przynosi wiele wymiernych korzyści, dlatego warto włączyć je w dużej ilości do naszej diety. BIAŁKO SERWATKOWE Obecnie [...]
Zawsze irytują mnie szumne opisy suplementów, odżywek, widniejące na ich opakowaniu lub w katalogu reklamowym. Na każdym, cudownym spalaczu tłuszczu możemy przeczytać wspaniałe rekomendacje, że niezwykle szybko i w cudowny sposób powoduje redukcję tkanki tłuszczowej. Ok, tak być może jest, ale jak to się dzieje? Jak w prosty sposób uzyskać taką, [...]
taki sobie art,można przeczytać -może komuś się przyda Termogeniki to substancje, które zwiększają spalanie tłuszczu w naszym ciele. Ich nazwa pochodzi od termogenezy, czyli procesu spalania tłuszczu. Ogromne zainteresowanie termogenikami wywołała teoria, iż mogą się one przyczyniać do utraty wagi. W ostatnich latach, przeprowadzono wiele [...]
[...] kości i zęby, z których zostaje pobrane tyle wapnia, że powstaje nie tylko próchnica, ale następuje ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na twierdzeniu, że cukry obok tłuszczów są w naszym organizmie głównym źródłem energii, a więc są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Zapominamy jednak, że przy prawidłowym żywieniu [...]
[...] Mleko i jego przetwory to kopalnia wapnia niezbędnego dla mocnej konstrukcji kośćca. Im więcej wapnia pochodzącego z mleka, tym większa szansa pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej w talii, na biodrach i na brzuchu. Najwyższy czas, aby nabrać przekonania do produktów, których jeszcze nie potrafiliśmy docenić! Mleko Jest to surowiec, z [...]